pondělí 4. července 2016

Jinolické rybníky

Jinolické rybníky – Oborský, Němeček, Vražda 

Kdo by je od nás z Jablonce neznal... a pro ty ostatní, dovolil jsem si malou foto-reportáž.

Více foto Z D E
Ne klasicky, od předu, ale pěkně zezadu, když sejdete dolu z Prachova a pěkně jeden rybník po druhém, se ponejprve blížíte k Oborskému. To je největší letovisko, od silnice kemp a kompletní zařízení, dříve to patřilo liberecké Textilaně, pak se to jmenovalo TEXANA, teď...mám dojem že EDEN, nevím. Měl to nějaký jablonečák...

Od silnice nás vítá starý známý „Čochtan“ - samoobslužná restaurace. Tam se ale dnes nedostaneme, jdeme přeci zadem. Na hrázi po revoluci vyrostla řada stánků-restaurací s pěknejma terasama. Tam to pane žije! Naše cesta ale nevede ani tudy.

Procházíme kempem – nebo je to ještě pořád „Veřejné tábořiště?“, a od Oborského docházíme k Němečku, kde spousta lidí má svá „letní sídla na kolečkách“ tu zaparkovaná po celý rok. Na Němečku, na té straně od silnice, dodnes své služby nabízí v téměř nezměněné podobě tamní známý chatový tábor. Ale my pokračujeme pořád zadem, Němeček obcházíme, míjíme militantní hřiště zvané „Paint Ball“, kde si malí i velcí hrají na vojáky, kousek lesíkem a pod jeho hrází, nalevo proti slunci fotím přes vodu nové „hajzlíky“ toho chatového tábora, zatímco vpravo už vidíme střechy Malé Jinolice a zablýskne se i hladina posledního z rybníků, toho třetího, zvaného Vražda.

Obec leží přímo na jeho břehu, tam žádné veřejné zařízení neexistuje, ale na hrázi, tam se koupat dá. Mám dojem, že i nejaké skákadlo si tam místní udělali. Hned z kraje u vody míval svou bílou chaloupku pan Josef Vinklář...netřeba představovat. Nevím, kdo to dnes má, zda jeden ze synů nebo někdo jiný. Je to trochu přestavěné, ne snad špatně, ale za pana Vinkláře to bylo takové „prostší“. Bílá stěna a červená střecha toho stavení patrny jsou na předposledním snímku vlevo.

Tak, tak dnes, pěkně zezadu, vypadaly „Jinolice“ - Oborský, Němeček, Vražda. Je tu fakt krásně, na Prachov sice trochu do kopce, ale „co by dup“. A při návratu dolu k rybníkům ten výlet třeba „U Čarodějky“ pěkně zapijete.


Milan Brož  

Žádné komentáře:

Okomentovat