neděle 11. září 2016

PODIVUHODNÝ SVĚT BLÍŽENCŮ

Jan Šimek - obrazy


Dámy a pánové …

dne 14.září 2016 v 17hodin mám tu čest provést vás vernisáží výstavy obrazů
maloskalského malíře Jana Šimka, kde v prostorách „Domečku“ - tedy Domu
česko-německého porozumění v Jablonci n.N.-Rýnovicích instalována bude 
v prvním patře  jeho výstava 

Podivuhodný svět blíženců

  1. Jan Šimek - turnovský rodák, v osmapadesátém tam přišel na svět. Pak ještě Železný Brod a Malá Skála, to je jeho ta … řekněme … ta geografická linie života..., na jejímž pozadí se vše promítá: příchod na svět, věk dětský i jinošský, dospívání! Ale také poznávání, učení, setkávání, nabírání zkušenností, zrání. Proto v sobě ani dnes, v dospělosti, nemůže tu krásnou krajinu svého dětství zapřít, ... to údolí Jizery,, to POJIZERSKÉ mělecké hnízdo, které zrod dalo mnoha významným výtvarníkům - malířům, sochařům, sklářům. A já Jana Šimka, kamaráda Honzu, dnes, ...nebojím se to říci, … řadím do tohoto zástupu. Ale nepředbíhejme.
  2. Po vyučení v OU Bižuterie se ke KUMŠTU... de facto... dostává na světově proslulé železnobrodské SKLANDĚ v oboru VÝTVARNÉHO UMĚNÍ. Po absolvování v roce 1979 je marná jeho několikerá snaha o přijetí na AKADEMII VÝTVARNÝCH UMĚNÍ, ...ANO, TO BYLA TA DOBA, KDY DĚTI MOHLY ZA SVÉ RODIČE, TAK BYL REŽIMEM POTRESTÁN ZA TÁTOVY POSTOJE V R.68.
    Do poloviny 80.let ještě pracuje jako návrhář svítidel v ŽBS, dále již opouští „skleněné schodiště“ života a zcela se upisuje malířině. Od roku 1994 i na železnobrodské ZUŠ, kde na výtvarném oddělení předává své zkušennosti nejen žáčkům -
    náctiletým, ale jako jeden z prvních se věnuje i dospělým.
  3. Tenkrát, po těch „pokusech o AVU, volí jiné cesty. Těží z přátelství s mistry Komárkem, Jírou, kteří mu věnují několik let soukromého studia. Dál --- Nese v sobě sklářkého výtvarníka profesora Novotného, ovlivněn se cítí být i Bauchem, Roualtem, a dalšími těmi, kteří preferovali poctivou malířinu – myšlenku – obsah, čerpá od nich zkušennosti, taje i životní fylosofii, a kus každého z nich si v sobě nese.
  4. Sám Vladimir Komárek mu uváděl mnohou výstavu. Stojí za citaci jeho slova např. z té Honzovy výstavy druhé, v roce 1990 v Rovensku pod Troskami Vladimír Komárek, mimo jiné, řekl: „…asi by byla škoda, kdyby kolegu mistra přejelo auto, vypadá to, že nám asi ještě lecos pěkného vytvoří!!!“
  5. Kdysi jsem v jedné knížce napsal: Malíř promlouvá obrazy a spisovatel maluje slovy. Tady, u Honzy to musím opravit, u něj je to trochu jinak. On také promlouvá obrazy, zajisté, ale krom toho maluje nejen štětcem, ale i hudbou – jako výborný kytarista, a právě v této roli jsem ho před lety poznal při jedné, ne jeho, výstavě v bývalém Rosariu. Já zajišťoval slovo, on hudbu... ještě s parťákem předváděli překrásné jazzové kousky. A večer šel tak, …po třetím frťánku na báru bylo jasno … o dva měsíce později jsem mu samotnému uváděl výstavu...už nevím, v BABYLONU, myslím. A od těch dob se přátelíme...povětšinou v penzionu MARTA na Malé Skale, kde pravidelně vystupuje jako člen kapely REVIVAL SIXTY, … nebo v jeho ateliéru a malé, leč obsažné galerii, kterou provozuje od jara do podzimu přímo na Skale pod Panteonem.
    A Co se týká jeho dovedností, … , NAD TO JSEM v minulých dnech ještě ZACHYTIL ZPRÁVU, že dokonce fušuje i do umělecké kovařiny.
  6. Tady musíme odbočit právě k Blížencům, jejichž Podivuhodnému světu je dnešní výstava zasvěcena, … vždyť on sám je pravým reprezentantem tohoto větrného znamení, kterému vládne sám velký Merkur,... posuďte sami jeho pozitivní vlastnosti:
    1. duševní všestrannost .. to je ta jeho všestrannost
    2. bystrý intelekt
    3. zájem o dění
    4. zvídavost a aktivita, potřebuje si:
      1. vše vyzkoušet … vidíte, to je také to, o čem mluvíme
      2. stále něco řešit
    5. tolerance
    6. svoboda... tu vyžaduje i pro sebe
    7. ...a ...a ...no, nechme toho, ať nepřechválíme, je tam i pár vlastností těch druhejch
  7. Ještě něco k jeho výstavní a další činnosti. Podrobně to je tady na tom C.V. ...

    Jen chci upozornit na roky:
      1992 – kdy se stává členem UNIE výtvarných umělců ČR
      1996 - kdy se na základě výběrového řízení jako jediný z ČR účastní ceny
      evropského malířství "European price" v Belgickém Ostende. Akci
      obsazuje třemi díly. S jakým výsledkem?... to snad nejlépe dokumentuje
      ta skutečnost, že všechny byly ukradeny.
      Počátek devadesátých let – kdy svůj vztah k místu dokumentuje svou účastí
      na zakládání Maloskalské galerie.
      2010-11 – kdy restauruje - velké sgrafito Josefa Jíry
    - malovanou mapu „Maloskalsko“ od Jana Novotného
    H U D B A, prosím
  8. Tak, Konečně jsme v roce 2016, respektivě u 21.dne měsíce září...tedy teď a tady. Dnešní výstava se jmenuje PODIVUHODNÝ SVĚT BLÍŽENCŮ, když nese jméno vůdčího obrazu - „BLÍŽENCI“, ... a mohu tajně prozradit, je to první Honzova výstava s tématickým zaměřením... a jako starší kamarád dovolím si dodat: Už k tomu, chlapec, dozrál!


      Blíženci

      podivuhodný svět - Blíženci!
      Co si nesou ve věnci?
      A co v ratolesti?...
      ...štěstí?
      ...nebo ránu pěstí?
      .
      Blíženci...
      podivuhodný svět...
      .
      A kolik vět
      mají ve věnci
      třeba milenci?
      ...nebo bez vět
      .                a slov
      jen lov, jenom lov,
      či tělesný jen chtíč
      a pak rychle pryč?!
      .
      Blíženci...
      podivuhodný svět...

           ...a kolik slov a vět
           .                  mají hráči?...
      a kolik bratři?...
      Kdo sem všechno patří?...
      jen ten co se bratří,
      či i ten co mluví za tři?
      Nač je třeba se ptát,
      kdo koho že má rád
      .                                       – či
      kdo koho doved k pláči?


      Blíženci...
      podivuhodný svět...
      .
      v kterém nitky vztahů
      budují dráhu
      co nemá dosti
      žádné vzájemnosti
      a na kterou krátká je
      i sekyra kata,
      i zabouchnutá vrata
      i kule
      nepřítele...
      podivuhodný svět
      .                  … plný taje
      neřestí
      i ctností,
      .           co neroztaje
      ani na věčnosti.

      BLÍŽENCI
    .                                               MW
  1. Honza, tedy úředně Jan Šimek nechce moc mluvit, leda tak u skledničky při přátelském hovoru. Vždycky říká: Mluví za mne práce – obrazy … a hudba.Vraťme se k těm vlastnostem Blíženců – určitými slovy vyjadřujeme... vlastně co? Vlastnost, to ano, ale jsou to jen slova, no řekněte: duševní všestrannost … co to je? Bystrý intelekt – nu dobrá, ale namalujte mi ho někdo! Zájem o dění – hm, to je to samé. A můžem pokračovat... zvídavost, aktivita, potřebuje si vše vyzkoušet … vidíte, ...už dost, raději už dost. Konkrétními slovy vyjadřujeme a opisujeme něco ne příliš určitého, tedy neurčitého, dotýkáme se vlastně samotného Principu neurčitosti, který byť se snažíme vyjádřit slovy určitými, zůstává nadále neurčitým. Když vedle sebe postavíme dva jedince stejně popsané, a podotýkám pravdivě a výstižně, stane se, že je každý úplně, ale úplně jiný. No zajisté, vždyť hovoříme o principu neurčitosti.
    A tak se měla jmenovat i tato výstava. Avšak na neléhání paní Petry Laurin, které se název zdál býti poněkud neurčitým, přišel Honza z názvem zajisté určitějším, tedy
    Podivuhodným světem Blíženců.
  2. Ten elaborát jsem vytvořil, abychom byli „štont“ pochopit bytost malířovu, pochopit jeho vnímání světa, obrazů, dějů,... vnímání barev, kontextů, a v neposlední řadě vnímání a chápání sama sebe! To co zde dnes můžeme vidět, je vytvořeno složitým vývojovým dějem, který se odvíjí v malířově nitru, v pocitech, v tušeních počínajících příběhů, v jejich variantách, v chápání či nechápaní toho všeho, v porozumění svého místa v tom všem.Vše, co tu dnes vidíme, je vyprávění příběhů, zastavení, poznání. Dámy a pánové, tady v této výstavní prostoře vypráví malíř Jan Šimek o svém životě, o sobě!
  3. Obrazy zde umístěné nespadají do stejného období, tuším, rozptyl je patnáct let. Dále bych chtěl upozornit, prosím důrazně upozornit, že výstava je prodejní, ceny jsou stanoveny vždy při osobním jednání, a jak to při takovýchto příležitostech bývá, vždy ke vzájemné spokojennosti.
  4. Dámy a pánové, hraje, vystavuje a vypráví vám o sobě 
                                              maloskalský malíř, pan Honza Šimek

    (z předpokládaného projevu MB)



Žádné komentáře:

Okomentovat