pátek 21. října 2016

HOVORY, ovšem... říjnové

...o Republice, čs.legiích, o zlatém pokladu
více foto Z D E

Honza Steidler Kluzák - známe se už dlouho...deset let? ...no to dýl, pěkně přidej! Ale kolik, fakt nevím, možná jeho bylo by dobré se optat. Prostě dlouho. Chodil k nám nakupovat čisticí a mycí prostředky, zdědil po dědovi "úklidovku". Později chodil častěji, nežli bylo nákupem potřeba, totiž ...bylo pořád co povídat,, a vůbec nevadil náš třicetiletý věkový rozdíl. A zůstalo nám to, i když už 
Honza /zelený/ v divadle
více foto Z D E
"úklidovku" neměl a ani já ten sklad. A tak to mezi námi trvá dodnes, povídat je pořád co, řeč se nezastaví. Proto jsem ho přemluvil, a taky, že toho tolik ví, bude o říjnových „HOVORECH...“ povídat i vám.

Totiž, jak šly roky, začal se z něho klubat „pěknej a zajímavej ptáček“. Myslím, začalo to tím, že si přímo v našem skladu objednal u mého kamaráda malíře Václava, který také často, an plincaje se městem, na pokec zavítal...prostě objednal si u něj „Výkřik“. Ale né, žádné řvaní, ani v tom skladu ani na lesy, ale ten „profláklej“ slavnej Munchův obraz. Teda... jeho kopii.

Transibiřská magistrála
více foto Z D E
Co bych povídal, to byla akce tenkrát v malířově „aťasu“, při předání obrazu. Vlastně vernisáž to byla, těch „Munchů“, v rozličném stadiu vyhotovení tam bylo víc, ale „Výkřik“, ten dominoval. Sešlo se nás tenkrát nad dvacet, škoda jen, že „jeho excelence vyslanec Norského království“ se dlouhým dopisem zdvořile omluvil. A pak ještě v tom divadle, uctění nějakého výročí toho norského malíře. To už těch „Munchů kopií" bylo snad sedm, z toho celých pět Honzy Kluzáka. A on sám u toho, samozřejmě také byl.

Rudolf Hásek
více foto Z D E
Čas šel dál, a ...pevnost Stachelberg, Maginotova linie, pochod Paříží v dobových uniformách, transibiřská magistrála, československé legie, zlatý poklad, vznik republiky a... a... a... a spousta zapůjčených knížek, co mi konečně v dané problematice udělaly alespoň trochu jasno, ...také tradiční výstava „V průjezdu“, kam zapůjčil nejen množství zajímavého materiálu, ale mně i „kompletní mundůr“ ruských legionářů... pak „legio vlak“, jehož replika již několik let brouzdá naší republikou.

A to všechno jeden člověk, Honza Steidler Kluzák! Srdečně vás proto zvu na jeho zajímavé vyprávění o vzniku naší republiky, o legiích a ruském zlatém pokladu, o jabloneckém legionáři Háskovy, jehož vilu dodnes obdivujeme, o tom, jak to všechno bylo. Tak nezapomeňte, ve středu 26.října od 18 hodin v „Domečku“ v jabloneckých Rýnovicích.

PS.
A proč „Kluzák“? No... to se možná dozvíte právě o tom říjnovém podvečerním povídání.


P O Z V Á N K A
Milan Brož a Galerie FR

zvou na říjnové
Hovory, ovšem…
o Republice, čs.legiích,
o zlatém pokladu

povídat bude host večera

JAN STEIDLER KLUZÁK

ve středu 26 října 2016 od 18 hodin

kavárna Galerie FR
Jablonec n.N. - Rýnovice

Žádné komentáře:

Okomentovat