pátek 18. listopadu 2016

Hovory … listopadové 2016

Rok se s rokem sešel, ...a měsíc navrch a je tu letošní listopad... a on je tu zas! „Kdo? ...co?...o čem? a... pro koho?“ - se jistě ptáte. Nebo, možná spíše, si myslíte: „Co to ten Brož tady blábolí? Co si to zase vymyslel za nesmysly?“

Tak, odpovím. Není až tak důležité, kde a kdy jsme k sobě přišli. Důležité je, že přišli a on pak vloni, v měsíci říjnu, přišel mezi nás – odkaz na loňský rok viz: Z D E a Z D E 2 . A od té doby o sobě víme, a já jsem tomu rád.

Martin Trdla, básník, textař, novinář, muzikant … ano, to je host letošních listopadových „HOVORů, ovšem...“ Za ten jeden jediný rok Martin ušel na své umělecké dráze opravdu pěkný kus cesty. Jen „letem světem“ malé představení:

S jeho tvorbou se můžete setkat na stránkách literárních časopisů a serverů jako je Divoké víno, Tvar nebo Nedelnichvilkapoezie.cz. Loni a letos publikoval své verše v Kalmanachu, což je literární sborník autorů z Euroregionu Nisa. Občas píše i povídky. Najdete je například v časopisu Jízda libereckého dopravního podniku. Za svoji tvorbu získal v minulosti několik literárních ocenění. Namátkou zvláštní cenu časopisu Host na Hořovicích Václava Hraběte či druhé místo v soutěži Trutnovský drak. Letos skončil na třetím místě v soutěži Seifertovy Kralupy a v říjnu získal za báseň "Seděl jsem tam a díval se" zvláštní cenu poroty v soutěži Literární Čáslav. Podobné ocenění si ze stejné soutěže odnesl i loni. Třikrát byl hostem dnes již zaniklého rozhlasového pořadu Zelené peří na ČRO 2. Několik vlastních autorských čtení realizoval převážně v Libereckém kraji, ale několikrát jeho básně slyšela i Praha.

Podle literárních kritiků je básníkem neotřelých vidění a působivé společenské i intimní adaptability v kulisách přítomné rozbouřené doby. Trdlovy básně v pravém slova smyslu glosují současnost se všemi neduhy, radostmi i obavami a nepřetržitou chutí vyrovnávat se s nimi zvláštním metaforickým nadhledem.)

Martin se nám představí i jako textař a muzikant, to coby člen kapely NÁDOBY. Máme se, myslím, tedy opravdu na co těšit.

Tak nezapomeňte, ve středu 30.listopadu od 18 hodin v Kavárně FR v Domě česko-německého porozumění v jabloneckých Rýnovicích. 

Všechny srdečně zveme     Petra    Martin    Milan

P O Z V Á N K A
Milan Brož a Galerie FR
zvou na listopadové
Hovory, ovšem…
host večera
MARTIN TRDLA
a kapela NÁDOBY

středa 30.listopad 2016 od 18 hodin

Kavárna galerie FR
Jablonec n.N.-Rýnovice


(mw)



Žádné komentáře:

Okomentovat