sobota 21. ledna 2017

KATE DELA TOMMYCAT

Kdo to je? Znáte?“
„No jak by né?!“ - řeknou mnozí, v hlase spíše víc těch vykřičníků
„To číslo...!?“ - vykřiknou, s otazníkem v tónu, jiní
„Kdo to je?“ - neví poctivě další

Když se mi tuhle z mobilu ozvalo „Tady Kačenka, pane B...“, tak jsem přesně věděl a cítil, že to je holka, jako každá jiná. Mladá holka … ve svém věku ještě „holčička-Kačenka“ si dovoluju s odstupem mého věku a bez urážky o téhle zajímavé slečně říci, ale!!!

Již v loňském roce jsme „Katušku“, jak jsem si ji pojmenoval, mohli v „Hovorech...“ přivítat. Všechny nás překvapila a zaujala nejen svou poctivostí projevu, ale... a tu je to ale z předcházejícího odstavce... ale i zejména hloubkou svých zamyšlení a odhalování témat a pravd, ke kterým leckdo nedochází ani v letech starších, nebo nedojde vůbec.

Bohatý vnitřní život plný imaginace, fantazie a obrazotvornosti, věčné zkoumání, hledání a pochybování o všem, o světě, o sobě, stálé nalézání nového a hlubšího, zkoumání vztahu Já a My... to toho je na jeden mladý život až až, ale ne toliko, ještě zvláštní a mistrné definování toho všeho, toho nalezeného, objeveného, toho porozuměného nebo naopak neporozuměného, ta překvapivě přesná definice pocitů a nálad ve svých písních a básních, to Katušku posouvá opravdu trošičku jinam. Proto mě vůbec neudivuje, že Katuška již teď pochopila to, že žena je - slovy klasika – „všechno mezi prostitutkou a Marií pannou“. Na důkaz toho, a s jejím povolením, pár jejích myšlenek a veršů:

  • Všechny tady do jediné hrajeme svou roli, roli matky, prostitutky, milenky či zrůdy.
  • Nepokládejme se z toho jak působíme, už pro to, kdo doopravdy jsme.
  • Jedna dneska dokraluje,
    druhá zase zazáří,
    jsme to všechno, všechny ženy,
    oblé křivky bez tváří.
  • Veškerý náhled a názor ostatních na jedince, plyne jen a jen z jejich vlastní vnější projekce. Mnohdy bývá tak daleko od pravdy, že je neslučitelný s tím, kdo doopravdy jsme.
  • Pýcha je předzvěstí pádu. Předsudky zabíjí poznání a člověk se záhy diví oč přichází. Vše co seješ, později sklízíš. Ego může být postaveno na kráse, umění, talentu či vzdělání, ale není-li zachyceno láskou k druhým, podněcuje jen nenávist a klam. Nemiluješ-li ostatní, nedovedeš milovat sebe sama tak jak zasluhuješ. Kde není světlo, přichází lež, kde je jen sebeláska, přichází nenávist. Vědomí moci, svazuje ducha. Nadutost ega, pálí mosty, ale odpuštění je všude když člověk žádá. Když zlo zmizelo, není třeba sebenenávisti. Když zmizela potřeba řídit a manipulovat, není třeba být řízen a manipulován. Vědomí je mocnější než ego, vrací člověka do reality prostého bytí.

Nelze se proto divit, že s Katuškou se lze setkat v různé její, vzletně řečeno - poloze, obyčejně česky – náladě. Zeptejme se, třeba její maminky, nebo její profesorky, kamaráda, kamarádky, milého či mistrové! Před vámi se objeví, jak bych to řekl ...řada různých žen, co odpovídající, to jiná slečna. A tak můžeme být jen zvědavi, v jaké poloze se nám ve středu představí. Vše je možné, mezi Kateřinou Kotkovou a Kate dela Tommicat je opravdu takřka vše.možné

Uvidíme, přijďte pobejt!

                                                       Milan Brož a Galerie FR
HOVORY, ovšem...

Herci a herečky... jak řada pimprlat,
samostatně nebo v procesích,
pěkně...tak jak to mám rád...
často přepadne mě z toho smích,
když na otázku: “Co to?“ stačí jedna věta,
                                                                   „Inu, defiluje tu sama Komédie světa.“

Hostem večera:
Kate dela Tommycat

středa 25.ledna 2017 od 18 hod.
Kavárna galerie FR
Jablonec n.N.-Rýnovice

Žádné komentáře:

Okomentovat